google-site-verification: googlecff0d7f41b1ae174.html"

dimecres, 17 d’octubre del 2012

Catalunya al 1956

Dins de la web de l'Institut Cartogràfic de Catalunya , hi trobem un visualitzador que ens permet comparar com és el territori avui amb com era l'any 1956. Aquell any, l'exèrcit dels Estats Units va fer el famós "vol americà", una sèrie exhaustiva i minuciosa de fotografies aèries de tot el territori espanyol. Doncs bé, a la web, hi tenim el mapa de Catalunya complet fet a base d'aquelles fotos i el seu equivalent, amb les imatges del 2009-2010. Primer ens situem a l'opció "veure i comparar", que ens porta a un mapa topogràfic, on podem localitzar més fàcilment els llocs. 

Anirem, per exemple, a trobar Salou. Després anem a la pestanya "ortofoto" i obtenim la vista aèria actual. Llavors no tenim més que moure'ns amb el cursor de l'esquerra fins a l'any 1956 i veurem de quina manera tan radical ha canviat el paisatge.  

El visualitador ens permet moure'ns a esquerra i dreta, amunt i avall i fer zoom per acostar-nos i allunyar-nos de cada zona. Una eina, en resum, per passar-s'hi hores, visitant els llocs que coneixem, i veient com els ha modificat la mà de l'home en poc més de mig segle. 




Salou al 1956